Klargør din brændeovn allerede nuBrændeovnen tændes sjældent op i de varme sommermåneder, og derfor står den som regel blot og venter på at blive klargjort til fyringssæsonen den kommende vinter. Hvorfor så ikke fremrykke denne klargøring og foretage den allerede i foråret? Arbejdet er jo det samme, og ved at fremrykke tidspunktet opnås den gratis sidegevinst, at der hele sommeren igennem står en skinnende flot og ren brændeovn at se på inde i stuen.

Tips og råd til klargøring af brændeovnen: 

Det er vigtigt, at asken bliver fjernet, og at brændeovnen afstøves med en let fugtig klud og bagefter med en tør fnugfri klud, så den er pæn og ren at se på. Udseendet <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />kan yderligere ”peppes” op ved at male brændeovnen på de udsatte steder eller over alt, så den igen kan fremtræde som ny. Det gøres bedst med en maling, der tåler meget høje temperaturer, spørg din forhandler. Hvis glasset af forskellige årsager er blevet lidt sodet, kan glasrens let og hurtigt gøre glasset helt rent og klart igen. Så vil det også give god mening at placere et par stykker brænde til pynt inde bag glasset.

Det er også en god ide at tjekke den ildfaste pakningssnor, som skal sikre, at lågen lukker tæt mod rammen. Hvis den er trevlet eller flosset i kanten, er den ikke blot grim at se på. Den vil også være utæt og lade falsk luft komme ind i brændeovnen. Så skal den naturligvis udskiftes.  

Et andet godt tip - især i sommerhuse - vil være at åbne for alle ovnens ventiler, så luftcirkulationen bliver bedre. Denne øgede ventilation vil helt forhindre kondensdannelser i sommermånederne, og herved kan begyndende rustangreb inde i brændeovnen forebygges. Samtidig vil det være en god idé delvist at lukke for skorstenen om sommeren, så fuglene ikke bygger rede i den - og det gælder især for murede skorstene uden afdækning i toppen.

Kilde: Morsø Jernstøberi.

 

Tilbage til forsiden  Næste råd >>